DEKORACIJA

Barvanje TV omarice

Ko sem se preselila v novo stanovanje, sem že imela nekaj belega pohištva v dnevnem prostoru. Dodala sem sedežno garnituro rjave barve in prostor je deloval enotno.  Teden kasneje sem prejela tudi TV omarico od moje sestre. V tistem času je uživala v začetkih materinstva in nekaterih kosov pohištva ni več potrebovala. Njena TV omarica je zavzela kar nekaj prostora, zaradi ostrih robov pa je postala tudi nevarna za otroka. Omaro sem sprejela odprtih rok. Bila je zelo dobro ohranjena in lepa, a v barvi svetlega lesa. Nekaj časa sem jo ohranjala v prvotni barvi. V njej sem shranjevala najbolj očitne stvari na še bolj očitnih mestih. Z vsakim dnem sem bila bolj odločena, da jo bom spremenila. Ko je prišla tudi inspiracija, sem ustvarila TV omarico, ki se ujema z ostalimi kosi pohištva.

tv omarica prej

tv omarica potemTV omarica v novi preobleki

Ker sem se prvič lotila barvanja pohištva, sem izbrala manjšo trgovino. Poleg izdelkov sem želela tudi konkretne nasvete. Za manj kot 20 € sem kupila:

  • smirkov papir,
  • belo barvo za les na vodni osnovi (0,65 l),
  • manjši valj iz velurja za lepši nanos,
  • banjico za namakanje in
  • čopič za barvanje kotov (širina 3 cm).

Vsi priporočajo, da sestavljenih kosov pohištva ne razstavljamo. V tem primeru sem naredila izjemo. Pred pripravo in barvanjem sem odstranila vse manjše police, zgornji del omare in vrata iz stekla. In prav to je olajšalo moje delo v nadaljevanju.

Priprava lesa na barvanje

Pred barvanjem je potrebno lesene površine obdelati s smirkovim papirjem. To je lahko zelo umazano delo, zato je sesalec prišel še kako prav. Pred barvanjem sem les očistila z vlažno krpo in počakala, da so se površine posušile.

Barvanje lesa

Police in zgornji del omare sem barvala posebej. Za lažji nanos barve in enakomerno sušenje sem jih podstavila z okrasnimi lonci za sobne rastline.

tv omarica topBarvanje polic

Spodnji del omare in stranice sem pustila sestavljene. Za ravne površine sem uporabila manjši valj, kote pa sem pobarvala s čopičem.

tv omarica dnoDno omarice z stranicami

Nanesla sem tri sloje barve, da sem prišla do želenega videza. Pri nanosu prvega sloja sem barvo preveč razredčila z vodo, zato sam nanos ni bil najbolj kakovosten. Drugemu in tretjemu sloju nisem več dodala vode in nanos je bil popoln.

Vsak sloj barve je potreboval približno 8 ur za sušenje, zato se je projekt razvlekel s torka na četrtek. Samo delo ni trajalo tri dni, le dnevni prostor je ves čas spominjal na delavnico. Največ časa sem namenila pripravi (približno 2 uri) in po sami obdelavi lesa s smirkovim papirjem nisem občutila posebnega zadovoljstva, ker sem na tisti točki ustvarjala le nered. Barvanje je bilo nekaj drugega. Za enkraten nanos barve sem porabila slabo uro časa. Z vsakim nanosom sem bila bližje cilju in moje zadovoljstvo se je očitno večalo.

Po obnovi sem bila malo neučakana. Kljub temu sem se odločila, da bom police zapolnila bolj preudarno.

barvanje pohištvaDekorativni del

Pred shranjevanjem vseh stvari  sem se ozrla po prostoru, nato sem izbrala tiste artikle, ki so se ujemali s preostalimi osnovnimi barvami prostora (bela,modra, rjava in zlata). Dekorativne izdelke, kot so svečke, knjige in okrasne škatle, sem postavila v ospredje, čeprav so te police bile prvotno namenjene shranjevanju CD-jev in DVD-jev. Te sem pospravila v škatle namenjene shranjevanju zgoščenk in jih postavila na stranske police. Središče omarice sedaj krasi košara, v kateri shranjujem revije.

Ko smo željni spremembe, ne potrebujemo vedno novih stvari. Na preprost način lahko spremenimo tiste, ki jih že imamo, samo razmišljati moramo izven okvirjev. Zgodba o prvem barvanju pohištva se je srečno zaključila. Zaradi tega sem imela več poguma in znanja pri vseh naslednjih podvigih spreminjanja pohištva :)

Delimo ideje: