Organizacija doma

Večnamenski stekleni kozarci , 2.del

Stekleni kozarci v veliki meri vplivajo na organizacijo in shranjevanje stvari v mojem domu. Po uporabi izdelka obdržim tiste najlepše in jih nadaljnjo uporabljam za shranjevanje drugih predmetov. Temu bi lahko rekli »upcycling«. Preiskala sem internet in nisem našla primernega izraza v našem jeziku. Upcycling nekako še ni prejel uradnega slovenskega prevoda, kljub temu da formalno obstaja že 2 desetletji. Če na kratko povzamem, gre za ponovno uporabo nekega neuporabnega predmeta, ki mu lahko s predelavo ali nadgradnjo podaljšamo dobo uporabe in s tem tudi manj obremenjujemo okolje. Največja prednost steklenih kozarcev pri ponovni uporabi je ta, da posebne obdelave niti ne potrebujejo.

»Večnamenski stekleni kozarci« je bil eden izmed prvih projektov, ki sem ga predstavila na blogu. Do sedaj so zasedli že kar nekaj pomembnih funkcij v moji kuhinji in kopalnici. Tokrat predstavljam nove tri.

Shranjevanje pralnega praška

Za večino kopalnica ni le mesto za nego in higieno, ampak tudi pralnica. Če živite v stanovanju, potem je velika možnost, da imate v kopalnici tudi pralni stroj in koš za umazano perilo. Vsa pralna sredstva za perilo zavzamejo veliko prostora in s svojimi embalažami odvzamejo vso estetiko. Ta nehvaležen razgled sem v kopalnici polepšala s steklenimi kozarci. Kozarce sem napolnila s praškom za perilo in sredstvom proti vodnemu kamnu ter jih označila z nalepkami. Tako lahko čistila shranjujemo tudi na vidnih mestih v kopalnici, celo na policah.

prašek za perilo

Pri večini pakiranih čistil za pranje perila prejmete tudi merice. Merice manjše velikosti sem obdržala in sedaj jih shranjujem v samem kozarcu poleg praška.

merica za prašek

Shranjevanje vzorčkov

Današnji kozmetični trg vsak dan obrodi nov izdelek in ob navalu vseh ponudnikov in znamk vsak od nas išče tisti pravo kremco zase. Dobra stvar pri vsem so vzorčki, ki so danes veliko bolj dostopni. Vzorčke lahko prejmete ob nakupu drugih izdelkov, v revijah, pri včlanjevanju v klub določenih blagovnih znamk in tudi na lastno željo. Če pa obiščete kakšen sejem za nego in lepoto, lahko domov prinesetekup različnih vzorčkov in vsi ti bodo potrebovali svoje mesto. Vzorčke shranjujem v manjših steklenih kozarcih, ki so ostali od nougat namaza. Tako ne ležijo vsepovsod in ne zavzemajo prostor po nepotrebnem.

vzorci in shranjevanje

Shranjevanje jušnih kock

Med spremljanjem kuharske oddaje Jamiejevi 30-minutni obroki sem opazila, da je gospod čudoviti (seveda govorim o Jamieju Oliverju) iz hladilnika vzel zelenjavne jušne kocke. Kocke so bile lično spravljene v manjši shranjevalni dozi. Ideja mi je bila tako všeč, da je zanimanje za testenine s špinačo in lososom takoj upadlo . Poiskala sem lepši kozarec srednje velikosti in vanj pospravila jušne kocke. Sedaj tudi prej opazim njihovo upadanje zalog in jih posledično pravočasno zavedem na nakupovalni seznam.

jušne kocke

Uporabnost steklenih kozarcev je res vsestranska, zato bom vesela tudi vaših rešitev in idej, s katerimi ste polepšali kuhinjo ali kak drug prostor.

 

Delimo ideje: