Zimska pravljica za sladokusce

To nedeljo je moj dom zajel prijeten vonj po jabolkih, oreških in čokoladi. Pripravila sem preprosto sladico, ki vključuje malo bolj zdrave sestavine. Zimska pravljica sem jo poimenovala zaradi njenih sestavin in zaključne dekoracije, ki predstavlja snežno pokrajino. Dekoracijo lahko uporabite tudi na drugih podobnih sladicah. Potrebujete le nekaj vejic rožmarina, ki jih vstavite v koščke peciva kot smrečice in sladkor v prahu, ki ga posujete po vrhu peciva in ustvarite snežno pokrajino.

bozicna dekoracija slascic final

Sem kar velik sladkosned, zato rada poiščem bolj zdrave alternative, ki vsaj malo omilijo kalorije in maščobe. Pri sladicah zato velikokrat zamenjam belo moko s polnozrnato pirino in navaden sladkor z nerafiniranim rjavim. Kakšno bio jajce in temna čokolada tudi prav prideta.

Če ste tudi sami ljubitelji sladic z okusom oreškov in čokolade, potem spodaj dodajam enostaven recept, ki vam ne bo vzel veliko časa.

Sestavine:

  • 3 jajca,
  • 2 velika naribana jabolka,
  • 4-5 žlic nerafiniranega rjavega sladkorja,
  • 1 večja kavna skodelica mletih mandljev,
  • 2 večji kavni skodelici pirine polnozrnate moke,
  • manjša vrečka čokoladnih mrvic ali 50 g nasekljane temne čokolade,
  • 1 vanili sladkor,
  • 1 pecilni prašek,
  • ščepec soli,
  • 100 g masla za biskvit in 50 g za čokoladni preliv,
  • 1 čokolada za preliv.

Priprava

Jabolka olupimo in naribamo. Vmešamo sladkor, vanili sladkor, pecilni prašek in ščepec soli. Z metlico penasto umešamo jajca in jih dodamo jabolkom. Dodamo še stopljeno maslo za biskvit, mlete mandlje, moko in čokoladne mrvice (ali nasekljano temno čokolado). Dobro premešamo. Maso prelijemo v pekač, obložen s peki papirjem. Biskvit pečemo 40 minut na 180°C.

Na pari stopimo 50 g masla in čokolado za preliv. Stopljeno čokoladno maso prelijemo po biskvitu in jo po potrebi razporedimo z žlico ali metlico. Pecivo lahko začnemo rezati, ko se preliv dokončno ohladi in strdi.

Za dekoracijo zimske pravljice lahko uporabite tudi kakšen drug, vam ljubši biskvit. V poštev pridejo tudi preprosti čokoladni browniji. Ne pozabite le na t.i. rožmarinove smrečice in sneg v obliki sladkorja v prahu. Pred samim uživanjem peciva pa seveda odstranite rožmarin. Ta je v danem primeru le okras :)