Zelenjavni zrezki z ovsenimi kosmiči

Pred leti sem se lotila očiščevalne diete in takrat sem preizkušala kar nekaj novih stvari. Takrat nisem smela uživati nič rafiniranega, nič bele moke in sladkorja. Omejila sem tudi količine mesa in izbiro le tega. Uživala sem ribe, občasno pusto piščančje meso in začela jesti tudi tofu.

Takrat sem tako rekoč izumila tudi nekaj novih receptov. En izmed teh receptov so tudi zelenjavni zrezki z ovsenmi kosmiči.

ovseni polpeti

Sestavine:

  • 250 g drobnih ovsenih kosmičev
  • sojino mleko
  • 2 drobni jajci
  • 3 manjši korenčki
  • 1 manjša zucchini bučka
  • začinka
  • muškatni orešček
  • poper in sol
  • nasekljan peteršilj
  • kokosovo maslo za peko

Priprava:

Ovsene kosmiče pretresemo v večjo posodo in prekrijemo s sojinim mlekom. Kosmiče pustimo nekaj časa, da vpijejo mleko. Korenje in bučko naribamo ali sesekljamo v mešalniku in vmešamo v ovseno maso. Dodamo 2 jajci in dobro premešamo. Na koncu dodamo še začinko, muškatni orešček, poper in sol ter peteršilj. Dobro premešamo, da dobimo gosto maso. Če masa deluje preveč mokro, dodamo še kakšno žlico kosmičev. V ponvi segrejemo malo kokosovega masla (lahko uporabite tudi druge vrste olja) in z žlico v ponev polagamo ovsene kupčke, ki jih s  zgladimo in naredimo obliko zrezka. Zrezke na obeh straneh zapečemo, da postanejo zlato rjavi.

Zelenjavne zrezke z ovsenimi kosmiči lahko postrežemo s kakšno prilogo ali solato. Zrezki so primerni tudi za službeno malico.

Pa dober tek!