Škatla za recepte

Recepte shranjujemo predvsem  v zvezkih, mapah, na računalnikih in drugih mobilnih napravah. Sama sem jih shranjevala v registratorju, sedaj pa sem to opustila zaradi enega razloga. Ko sem shranjevala recepte v registratorju formata A4, sem imela težave, ker je ta zavzel velik del prostora na kuhinjskem pultu med samo kuho. Zato sem se odločila, da jih bom shranjevala v manjšem formatu in prilagodljivi obliki. Naredila sem škatlo za recepte. Takšne škatle so uporabljali v preteklosti, predvsem v ZDA. V 30 in 40 letih so revije namenjene ženskam začele  izdajati recepte v enotni obliki in tako gospodinjam ponudile rešitev pri shranjevanju receptov v t.i. škatli za recepte.

Uporabila sem preprosto škatlo iz trgovine IKEA (škatla, namenjena zgoščenkam) in obarvani kartonski papir. Iz kartonskega papirja sem naredila pregrade. Mere papirja sem prilagodila širini in višini škatle in izrezala zgornje robove tako, da sem ustvarila prostor za oznake (1). Iz PVC vložne mape sem izrezala manjše pravokotnike in jih s spenjačem pripela na oznake pregradnega kartona (2). Tako bom lahko v bodoče z lahkoto zamenjala oznake oz. kategorije receptov.  Zadnja slika (3) prikazuje zložene pregradne kartone.

pregrade za receptePregradni kartoni

Na dno škatle sem položila valoviti karton, za tem pa vstavila pregrade (valoviti karton preprečuje drsenje posamičnih pregrad in receptov). V kartonske pregrade sem vložila napise, ki označujejo kategorije. Po kategorijah sem razporedila že obstoječe recepte, sčasoma pa bom škatlo napolnila tudi z novimi.

škatla z recepti 1Notranja stran škatle za recepte

šjatla za recepte2Škatla za recepte

Daljše stranice škatle sem okrasila z dekorativnim papirjem. Na sredini  daljše stranice sem naredila štiri manjše zareze in vstavila okvir za označevanje. Okvir sem zapolnila z oznako »Recepti« in tako zaključila še en projekt :)


Poleg škatle sem ustvarila še preproste predloge za recepte, ki jih uporabljam tudi sama. Vsebujejo pomembne podatke  kot so ime recepta, vir, čas, priprave, število porcij, sestavine in navodila priprave. Predloge v PDF formatu se nahajajo v kategoriji Vzorci za natis. Lahko jih natisnete ali pa ustvarite svoje.

template za receptePredloge za recepte

Delimo ideje: