Paradižnikova juha s proseno kašo

Meni najljubša zelenjavna juha je paradižnikova juha s proseno kašo. Če prosene kaše nimate ali niste njen ljubitelj, lahko uporabite tudi riž, vsekakor pa uporabite sveže paradižnike. Ni potrebe po konzerviranih pelatih ali celo juhi iz vrečke. Tudi iz svežih paradižnikov lahko hitro in preprosto pripravimo gosto in odlično juho.

paradiznikova juha2

Sestavine za 4 osebe:

  • 6 paradižnikov
  • 1/2 zucchini bučke
  • 2 žlici prosene kaše
  • 1 zelenjavna jušna kocka
  • bazilika ali peteršilj
  • sol in poper

Priprava:

Paradižnike in polovico bučke narežemo na manjše koščke. Položimo jih v večjo posodo in prelijemo z vodo tako, da pokrijemo narezano zelenjavo. Dodamo zelenjavno jušno kocko, pokrijemo posodo s pokrovko in pristavimo na ogenj. Počakamo, da zavre, zmanjšamo ogenj in pustimo vreti še nekaj časa. Ko se zelenjava zmehča, s pomočjo paličnega mešalnika naredimo gosto gladko maso. Dodamo proseno kašo, posolimo in poporamo. Juho pustimo vreti še toliko časa, da se skuha tudi kaša. Proti koncu dodamo nasekljano baziliko ali peteršilj.

Na krožnik juhe lahko po želji prilijete tudi malo smetane, ampak jaz osebno imam najraje kar brez.

Pa dober tek!