Tloris kuhinje

Pred 2 tednoma sem po dolgem času ponovno našla čas in s kolegico odšla na kavo. S partnerjem iščeta 3-sobno (ali 2,5-sobno) stanovanje v Ljubljani. Med iskanjem sta se zagrela za stanovanje, katerega tloris je zelo podoben najinemu, a žal nakup ni uspel. Bila pa je navdušena, ko je naletela na mojo predhodno objavo, ko sem razkrila celoten tloris našega stanovanja. Predvsem ji je bila všeč nova razporeditev v kuhinjskem predelu. Zato sem se odločila, da pred objavo pravih fotografij prenovljene kuhinje predstavim njen tloris in spremembe.

Postavitev kuhinje pred obnovo

Večina kuhinjskih elementov je sprva bila postavljena v ožji prehodni del kuhinje, za ovinkom pa za nenosilnim zidom še dodatna omara in hladilnik. V kotu je bila postavljena miza s kotno klopjo in stoli. Takšno obliko kuhinje sem že večkrat opazila v blokih grajenih v 70-ih in 80-ih letih, in ko sva stanovanje kupovala midva, sva že imela v mislih kako lahko to spremeniva.

Tloris pred prenovo

Večina današnjih novogradenj ima povezan in odprt bivalni prostor. Ker je stena med dnevno sobo in kuhinjo nosilna, sva se odločila za drugačno rešitev. Sicer bi tudi nosilno steno lahko delno odstranila in nosilnost ustvarila z grednim mostom, a se tega nisva lotila. In tudi do danes tega nisva obžalovala. Kuhinjski prostor sva namreč izkoristila za kuhinjski prostor in pisarniški del.

Tloris po prenoviPostavitev kuhinje po prenovi

Krajšo nenosilno steno sva podrla in s tem omogočila, da kuhinjske elemente postaviva v obliki črke L v desni del kuhinje. Z manjšim kuhinjskim otočkom (IKEA Kallax omara) sva pridobila še nekaj delovne površine. V prehodnem ožjem delu prostora, kjer so nekoč stali glavni kuhinjski elementi, sva si zamislila daljšo pisalno mizo. Med mizo in pultom sva postavila 1 m visok pregradni zid, ki še vedno omogoča pretok dnevne  svetlobe v pisarniški del. In kje obedujemo? Ne skrbite, ne za računalnikom … Mizo in stole sva prestavila v dnevno sobo v najbolj svetel del prostora.

Sedaj čakam na lepše vreme, da lahko ustvarim svetle fotografije in še slikovno prikažem vse omenjene spremembe. Morda bo kakšna prišla prav tudi vam.

LP do naslednjič,

Tadeja

Pa začnimo od začetka

Lansko leto sva kupila stanovanje, ki je bilo še kako potrebno obnove. Ob prvem ogledu so naju pričakale s tapetami polepljene spalnice, predsoba in dnevna soba ter z lesenim opažem okrašene kuhinjske stene. Tla so bila obrabljena, parket potreben prenove ali menjave, linolej v kuhinji dodatno prekrit s svetlim laminatom. Kopalnica je po besedah mojstra bila obnovljena pred 20 leti. Pohištvo v stanovanju je že odigralo svojo vlogo. Z izjemo novih vhodnih vrat in oken v spalnici je vse potrebovalo osvežitev.

Včasih je prav neverjetno, da se ob takem ogledu vseeno zaljubiš v stanovanje in takoj začutiš, da si boš tukaj ustvaril dom in družino. Vidiš preko vseh naštetih faktorjev, ki bi te lahko v prvi vrsti odbili in začneš sanjati, kako lahko sam ustvariš čudovit bivalni prostor in pustiš svoj pečat.

Zato bom danes začela od začetka – s prikazom tlorisa pred in po prenovi. Prav tako, kot sva si zamislila in sanjala po prvem ogledu.

Tloris pred prenovo

Tloris pred prenovo prikazuje nekaj tipičnih karakteristik razporeditve prostorov 3-sobnega stanovanja v blokih grajenih  v 70-ih in 80-ih letih. Največ spornih točk sva morala odpraviti v toaletnih in kuhinjskih prostorih, spalnice pa do sedaj niso predstavljale večjih težav.

tloris pred prenovo

Kuhinja in dnevni prostor sta bila ločena, povezovala pa so jih vrata. Pravzaprav je zaradi ločevanja prostorov stanovanje imelo kar  7 notranjih vrat. Kuhinjski elementi so se začeli takoj pri vratih in nadaljevale v večjo omaro in hladilnik za tanjšo nenosilno steno. V kotu je stal jedilni kot.

WC in kopalnica sta bila ločena, kar je seveda prednost, a žal sta ta dva prostora ločeno bila premajhna , takratna razporeditev pa tudi ne najbolj optimalna.

Večina sten v stanovanju je nosilnih, a nekaj malega sva po nasvetu statika vseeno lahko spremenila in prostore prilagodila tako, da omogočajo boljši izkoristek toaletnih prostorov in boljšo povezanost kuhinjskega dela z  jedilnico in dnevno sobo.

Tloris po prenovi

Največjo spremembo so doživeli toaletni prostori in kuhinja, v dnevni sobi sva dodala še jedilnico, v tloris spalnic pa nisva posegala.

tloris po prenoviMarsikdo ima rad ločen WC, a žal v prostor nisva mogla stisniti niti najmanjši umivalnik. Ker stena med WC in kopalnico ni nosilna, sva prostor lahko združila. Spremenila sva tudi razporeditev v kopalnici (a to kasneje v eni od naslednjih objav) z izjemo postavitve WC školjke in si umislila največji tuš, ki ga najina kopalnica dovoljuje.

Kuhinjo in jedilnico je pred prenovo ločeval krajši nenosilni del stene, ki sva ga odstranila. Želela sva pravokotno kuhinjo, ki omogoča L postavitev kuhinjskih elementov z manjšim kuhinjskim otočkom ob oknu. Predel, kjer je v preteklosti stala kuhinja, sva prihranila za pisarno in postavila pregradni zid višine 120 cm, ki dnevni svetlobi še vedno dopušča dostop do pisalne mize. S tem sva se tudi izognila načrtovanju pisarniškega prostora v dnevni sobi ali spalnici.

tloris po prenovi 2

Kot že rečeno sva jedilnico premaknila v dnevno sobo. Mizo in stole sva postavila ob balkonu in kasneje odstranila ozka balkonska vrata z oknom in vgradila večja vrata s stransko zasteklitvijo od vrha do tal.

Sedaj namesto 7 notranjih vrat prostore ločujejo le še 3 notranja vrata. Z združitvijo WC-ja in kopalnice sva namesto dveh obdržala le ena vrata. V kuhinjskem in dnevnem prostoru sva vsa notranja vrata odstranila in zaradi odstranitve podbojev tudi razširila prehode. Med pisarno, kuhinjo in dnevnim prostorom sedaj poteka krožna pot, ki omogoča večjo pretočnost. T.i. krožna pot je tudi zelo všeč otrokom. Še pri vseh obiskih do sedaj so z veseljem v krogu nabirali “kilometre”. Predvidevam, da bo to všeč tudi najinemu sončku, ko bo malo večji :)

Z naslednjimi objavami bodo prišle še fotografije zgoraj omenjenih sprememb in adaptacij, delila pa bom še izkušnje, ki sva jih pridobila pri omenjenih obnovah (tudi negativne). Pravijo, da se na svojem prvem domu učiš na napakah … In midva nisva izjema.

LP do prihodnjič,

Tadeja