Organizacija hladilnika

Pretekli vikend sem se lotila enega izmed mnogih opravil spomladanskega čiščenja – čiščenje in pospravljanje hladilnika. Že večkrat sem na tujih blogih zasledila čudovito organizirane hladilnike in tokratno čiščenje združila še s planiranjem pravilnega in učinkovitega shranjevanja prehranskih izdelkov.

Prečesala sem kar nekaj različnih virov in prišla do zmedenih zaključkov. Nekatera navedena dejstva se med seboj niso ujemala. Vrata hladilnika velikokrat vsebujejo stojala za jajca, kljub temu da so vrata najtoplejši del hladilnika in tako najmanj primerna za shranjevanje jajc in mlečnih izdelkov. Torej tudi tetrapak odprtega mleka ne sodi tja. Spodnji predali naj bi bili namenjeni zelenjavi, a ta prostor vseeno ni primeren za shranjevanje katerekoli zelenjave. Na prvi spletni strani so delili nasvete o shranjevanju določene hrane na specifičnem mestu, drugi vir je navajal spet drugače. Na koncu sem le zbrala vse podatke skupaj in upoštevala tiste, ki se mi zdijo najbolj logični.

notranjost hladilnika final

Vrata hladilnika

… so primerna za shranjevanje pijače in sokov, a nikakor mleka. Najbolj primerno mesto za shranjevanje mleka je ozadje spodnje police. Na vratih lahko shranjujemo tudi nekatera odprta živila oz. tista, ki vsebujejo veliko soli.

Police na vrhu hladilnika

Te police so primerne za shranjevanje pripravljenih jedi iz ostankov hrane. So tudi dobro mesto za shranjevanje začimb.

Spodnje police hladilnika

Te police so pri večini hladilnikov primerne za shranjevanje jajc, mesnih in mlečnih izdelkov. Ker pod njimi shranjujemo zelenjavo in sadje v posebnih predalih, sveže meso podstavimo s pladnjem. Tako ne bomo imeli nevšečnosti s sokovi, ki jih meso lahko spušča. Meso shranjujemo pakirano, takšnega kot  smo ga kupili. Mesa ne prenašamo v folije ali posebne vrečke, da se izognemo odvečnemu prenašanju bakterij.

Spodnji predali hladilnika

V spodnjem predelu hladilnika shranjujemo zelenjavo in sadje, shranjujemo pa jih ločeno. Nekatero sadje oddaja etilen, ki povečuje možnost prezgodnjega gnitja. V hladilnik nikakor ne spadajo krompir, čebula, buče in paradižnik . Prav tako v hladilniku ne shranjujemo naslednjega sadja: avokado, banane, nektarine, breskve, hruške in slive.

hladilnik

Še nekaj dodatnih nasvetov glede organizacije hladilnika

Kot lahko vidite na sliki, tudi pri tokratni organizaciji ni šlo brez košar :) Uporabila sem nižje košare, dve mrežasti za skranjevanje mlečnih izdelkov in pakiranih mesnin ter polnejšo košaro za shranjevanje mesa. Kupila sem košare enakega formata. V primeru začasne neuporabe lahko pospravim eno v drugo. Če se tudi sami odločite za nakup košar, ne izberite previsokih, prav tako naj bodo mrežaste. Za učinkovito hlajenje je potreben pretok zraka. Poskrbite, da izdelki ne bodo preveč skupaj.

Če velikokrat pozabite na hrano, ki jo je potrebno porabiti v določenem roku, lahko ustvarite poseben predal oz. košaro z napisom »Hitro pojej«. Ko boste odprli hladilnik, boste prvo zagledali tista živila, ki jih morate čim prej porabiti.

Sadja in zelenjave pred shranjevanjem ne umivajte. Shranjevanje mokrih sadežev povečuje možnost gnitja in nabiranja plesni.

Če imate tudi vi kakšne dobre nasvete glede organizacije in shranjevanja hrane v hladilniku, kar dopišite spodaj. Vesela bom vsake ideje, posebej tistih, ki ste jih osebno že preverili :)

Delimo ideje: