Načrtovanje tedenskih malic

Današnja tedenska objava se nekoliko razlikuje od vseh dosedanjih, a prav tako potrebuje nekaj planiranja in organizacije. Gre za načrtovanje tedenskih malic.

Kot marsikdo drug sem tudi jaz na začetku leta sprejela par novoletnih zaobljub, med njimi tudi bolj zdravo prehranjevanje. Zdrave obroke z lahkoto pripravljam doma, težave pa mi povzročata službena malica in prehranjevanje zunaj. Sedaj že več kot dva tedna službeno malico pripravljam kar doma in upam, da bom to navado obdržala tudi naprej.

Če imate sami družino, potem se dobro zavedate, da dnevni obroki zahtevajo nekaj načrtovanja in priprava malic ni nič drugačna. Nabavo zalog moramo le prilagoditi oz. še razširiti na to področje. Nekaj tedenskih menijev lahko uskladimo z obroki, ki smo jih zaužili že dan prej, a nihče ne mara konstantno jesti enakih obrokov, kajne?

Kako lahko planiramo zdravo, a preprosto malico na delovnem mestu?

 1. Pri rednih tedenskih nakupih razmišljamo v naprej.
 2. Malice po dnevih načrtujemo glede na tedenske obroke, ki jih pripravljamo doma zase in za domače.
 3. Poskrbimo za primerne posode za shranjevanje. Če je potrebno, investiramo v dobre termo posode in škatle, ki dobro tesnijo.
 4. Spremenimo navade in zjutraj ali večer pred delovnikom namenimo 10-15 minut pripravi obroka za naslednji dan.

Včasih potrebujemo topel obrok, spet drugič potrebujemo nekaj, kar nam ne vzame veliko časa, zato sem pripravila nekaj predlogov za tedensko malico od ponedeljka do petka.

načrtovanje tedenskih malic

Ponedeljek – ponovitev nedeljskega kosila

O ponedeljkovi malici razmišljam že v nedeljo. Karkoli pripravim za nedeljsko kosilo, naredim v večjih količinah in spravim v hladilnik za ponedeljkovo malico. To so lahko testenine, riž, meso ali zelenjavni zrezki z ovsenimi kosmiči (recept), ki jih vidite na spodnji sliki. Poleg vzamem še malo zelene solate in malica je popolna.

V primeru, da ste za nedeljsko kosilo pripravili riž ali testenine, lahko iz teh za ponedeljkovo malico pripravite solato. Dodajte malo zelenjave, sir ali tuno, žlico kisle smetane in ponedeljkova malica je pripravljena.

ovseni polpeti z zelenjavo

Torek – le 15 minut za nasiten obrok

Med tednom pripravljam obroke, ki mi ne vzamejo veliko časa. Primer takšne malice je recimo solata z jajci in/ali prepraženo zelenjavo. Dodam zelenjavo »mesnate« narave, kot so na primer jajčevci ali olive. Takšna vrsta zelenjave je bolj nasitna in primerna za obroke, ki ne vsebujejo veliko ogljikovih hidratov in beljakovin.

solata z jajci in praženo zelenjavo

Sreda – nekaj za na žlico

Če med tednom za večerjo pripravljate juhe ali enolončnice, jih lahko naslednji dan uporabite za malico. Pred kratkim sem si privoščila nakup termo posode za jedi. Lahko potrdim, da ob pravilni uporabi resnično ohranja toploto tudi do 5 ur. Meni najljubša zelenjavna juha je paradižnikova juha s proseno kašo (recept). Če prosene kaše nimate ali niste njen ljubitelj, lahko uporabite tudi riž. In uporabite svež paradižnik (brez umetnih juh iz vrečk)!

paradižnikova juha

Četrtek – sendvič je izjema

Enkrat tedensko naredim tudi izjemo in si privoščim sendvič. Seveda ga pripravim kar sama, zato uporabim sestavine, ki jih redko vsebujejo pripravljeni sendviči v trgovinah. Ena izmed teh sestavin je tofu. Dodam veliko zelenjave in kremni namaz, da sendvič ni preveč pust. Poleg vedno pripravim še kakšno solato ali vzamem s seboj sadje.

sendvič s tofujem

Petek – dan za lahko malico

Zadnji delovni dan v tednu lahko pripravimo nekaj lahkega, kot je solata s paradižnikom in mocarelo. No prav, mocarela ni ravno lahka jed, a vseeno ne potrebujemo veliko. Morda imate srečo in lahko ob petkih zaključite kakšno uro prej. V tem primeru solata zadostuje.

solata z mocarelo in paradižnikom

Prigrizki

Ker nekateri sodelavci radi s seboj prinesejo kakšne sladkarije ali podobne pregrehe, me velikokrat premami. Sama si večkrat prinesem sadje, kot so pomaranče in jabolka. Vem, da nekateri s seboj prinašajo t.i. študentski futr. Osebno se izogibam oreškom, ki lahko hitro zasvojijo in suhemu sadju, ki vsebuje veliko sladkorja.

Kot sem že omenila je potrebno spremeniti nekaj navad in ta korak je seveda najtežji. Za nagrado lahko malico pojem zunaj in ob hitri kavici s sodelavci 30 minut uživam spomladansko sonce. Novoletno zaobljubo trenutno kar dobro izpolnjujem in upam, da bo tako tudi naprej. Če imate kakšen dober, nov predlog za službeno malico, ga prosim delite. Vesela bom novih idej :)

Delimo ideje:

2 thoughts on “Načrtovanje tedenskih malic

 1. Irena

  Živjo,

  tvoj blog vedno z veseljem preberem, ker je poln zanimivih in praktičnih rešitev.
  Zanima me kje si kupila termo posodo? Tudi sama bi namreč potrebovala nekaj podobnega, za prinašanje malice v službo.

  1. Tadeja Avtor prispevka

   Živjo,
   hvala za pohvalo :)
   Termo posodo sem kupila v trgovini 1001 dar. Gre za termo posode Aladdin, dobijo pa se tudi v nekaterih spletnih trgovinah za kak evro manj. Prodajajo jih v več barvah.
   lp

Komentiranje zaprto.