Menjava in shranjevanje sezonskih oblačil

Za nami je prva polovica septembra in počasi moramo začeti z menjavo sezonskih oblačil. Pospraviti moramo letna in pripraviti toplejša jesenska in zimska oblačila. Ta čas je primeren tudi za prevetritev garderobe. Ni pomembna le menjava. Pozornost moramo nameniti tudi vsem nepotrebnim in manjkajočim kosom oblačil.

shranjevanje sezonskih oblačil final2

Ta teden sem poletna oblačila zamenjala z jesensko/zimsko garderobo. Spodaj predstavljam nekaj nasvetov za učinkovit sistem shranjevanja. Večini opisanih nasvetov sledim sama, nekaj pa sem jih pobrala tudi od prijateljev in znancev.

Očistite navlako in naredite sezam manjkajočih stvari

Ob menjavi oblačil ne mislite samo o prehodu oblačil. Med procesom prav tako ločite tista oblačila, ki jih lahko podarite, morate popraviti in pripravite vrečo za smeti za tista, ki niso več nosljiva. Če med oblačili zasledite pomanjkanje nekaterih oblačil (npr. zimske nogavice, zimska pižama…), to zavedite na seznam in se ob priložnosti odpravite po nakupih.

Prehodno obdobje

Nekaj kosov rezervnih oblačil lahko obdržite za prehodno obdobje. Morda nas v naslednjih dneh preseneti še kak topel, sončen dan (vem, zelo optimistično zveni). Dobro je, da imamo pri roki še vedno nekaj kosov oblačil, ki so primerna za višje temperature.

Prostor za izjeme

V prihajajočih mesecih praviloma ne bomo potrebovali kopalk in kopalnih brisač. Kljub temu jih ne pospravite s preostalimi poletnimi oblačili. Morda jih boste v zimskih časih vseeno potrebovali, če boste obiskali terme ali pokrit bazen. Razmislite tudi o drugih oblačilih, ki jih lahko uvrstite pod izjeme. Shranite jih v manjših predalih ali škatlah.

Pospravite čista oblačila na čisto mesto

Pred samim shranjevanjem operite in očistite vsa oblačila. Ne pospravljajte nečistih oblačil. Če sezonska oblačila shranjujete v večjih plastičnih škatlah in zabojih, preverite tudi čistočo teh. Z vlažno krpo odstranite prah in umazanijo in počakajte, da se škatle posušijo.

Izogibajte se kartonskim škatlam. Karton lahko vsebuje neprimerna sredstva in lepila, ki lahko privlačijo škodljivce in insekte. Najbolj primerna izbira so PVC zaboji in škatle s pokrovi, po možnosti prozorne barve. Zaboje lahko tudi označite in tako lažje identificirate vsebino kasneje, ko je to potrebno. Zabojev ne prenapolnite. Pokrove morate dobro zapreti.

shranjevanje v plastičnih zabojih

Dobra mesta za shranjevanje sezonskih oblačil

Oblačila, ki jih boste potrebovali šele naslednjo pomlad, lahko pospravite na manj dostopna mesta. To je lahko dno omare, spodnje ali zgornje police. To so mesta, ki niso primerna za shranjevanje aktualnih oblačil, ker se morate sklanjati ali pa potrebujete stol ali lestev za doseg predmetov na zgornjih policah. Vsa oblačila, ki jih boste potrebovali to sezono, v omare pospravite predvsem v višini vašega trupa, ker bodo tako lažje dosegljiva in bolj pregledna. Za shranjevanje sezonskih oblačil so primerni tudi predali pod posteljo.

Vrečke za oblačila

Če vas v vašem domu konstantno spremlja pomanjkanje prostora, lahko oblačila shranite v posebne vrečke za oblačila. Vrečke pospravite v večje plastične zaboje in jih  odnesite  v klet. Zaboje postavite na zgornje police in poskrbite za čist in suh prostor.

Ekspresno hitra menjava sezonskih oblačil

Če oblačila shranjujete v predalnikih, predstavljam hitro in učinkovito rešitev. V določenih predalih shranjujte poletna oblačila, v drugih pa zimska. V zgornjih predalih pozimi shranjujte zimska oblačila, v spodnjih pa poletna (npr. kopalke in kratka krila). Ob menjavi letnih časov izvlecite predale in zamenjajte njihovo zaporedje glede na aktualni sezonski čas. Tako boste v zgornjih predalih vedno imeli tista oblačila, ki jih potrebujete.

Animirajte otroke

Če imate otroke in morate poskrbeti tudi za njihovo garderobo, jim vzbudite zanimanje s t.i. modno revijo. To je trik, ki ga uporablja moja sestra, ko ob menjavi letnih časov pregleduje uporabnost oblačil svoje hčerke.

Z menjavo sezonskih oblačil bomo vedno imeli nekaj dela. Vseeno pa lahko z dobrim shranjevanjem prihranimo na času in živcih. Če imate tudi vi kakšen nasvet na tem področju, ga vsekakor delite z nami. Vsak komentar bo dobrodošel.