Krožni namizni koledar

Nedavno sem na spletu naletela na idejo, kako lahko sami ustvarimo namizni koledar iz preproste pločevinke (ali druge okrogle embalaže) in nekaj barvnega papirja. Namizni koledar nisem naredila zase. Idejo sem resnično želela le preizkusiti. Sama imam raje notesnike in mape, ki med drugim vsebujejo tudi koledarske predloge. Koledar bom najverjetneje podarila moji nečakinji, predvsem zaradi njegove očitne barvne sheme :)

Funkcionalnost takšnega koledarja je pogojena z rotirajočimi vsebinami. Njegovi vsebinski deli so dnevi v tednu, število dni in meseci.

Vse kar potrebujemo za tak koledar so:

  • okrogla embalaža (npr. pločevinka),
  • papirji za natis vsebin,
  • okrasni trakovi in
  • obojestranski lepilni trak.

Namesto pločevinke sem izbrala okroglo kartonsko embalažo. Izmerila sem višino in obseg in v naprej določila mere posamičnih vsebin. Pozorni moramo biti predvsem na obseg embalaže. Ozke pločevinke ne nudijo dovolj prostora za vse navedene podatke.

Sprva sem na list papirja natisnila število dni v mesecu (torej maksimalno 31 dni). Papir sem obrezala glede na izmerjeno višino embalaže in ga prilepila z obojestranskim lepilnim trakom. Spodnji in zgornji del sem nato okrasila z okrasnim lepilnim trakom (vzorec karo).

za namizni_koledar

S pomočjo tiskalnika sem natisnila še mesece in dneve v tednu in jih po dolgem izrezala. Dodala sem pisani kartonski trak in vanj zarezala manjši kvadrat, ki je namenjen označevanju posamičnega datuma. Vse tri sem v primernem vrstnem redu ovila okoli embalaže.

Trakove ne lepimo neposredno na embalažo. Tesno jih ovijemo in skupaj zlepimo le njihove konce z obojestranskim lepilnim trakom. Tako omogočimo krožno premikanje vseh postavk.

namizni koledar

Krožni namizni koledar lahko uporabljamo za shranjevanje pisal ali barvic. V primeru da ima uporabljena pločevinka ali okrogla embalaža še pokrov, lahko v njih shranjujete tudi druge drobnarije.

Poleg navedenih terminskih vsebin lahko na koledar dodate še trak z vremensko lestvico (sonček, oblaki, dež, sneg…) in s tem ustvarite še manjšo vremensko postajo. Uporabite svojo domišljijo. Krožni namizni koledar je lahko poleg očitnega tudi prostor za shranjevanje, del igre in pripomoček za učenje.

Delimo ideje: